Annika in The USA

Annika in The USA

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Highland RAMS
Mun uudessa koulussa, Highland High Schoolissa, opiskelee freshmanit, sophmoret, juniorit ja seniorit, mutta se ei ole oppilasmäärältään kovin suuri, vaikka siellä on myös 9th grade. Koulun värit on musta ja valkoinen, ja joka perjantai tulisi pukeutua noihin väreihin. Rakennus on hyvin tyyppillinen, vanhahko high school rakennus. Kun kävelen tuolla käytävillä, tuntuu kuin oisin jossain jenkkien teinileffassa. Käytävillä on lokeroita joka puolella, jokaisessa luokassa on Jenkkilippu ja aina perjantaisin näkee cheerleaderit ja futarit asuissaan.

Highlandissa on A- ja B-päivä-systeemi, mikä on kai aika tavanomainen täällä Jenkkilässä. Joka toinen päivä on siis A-day ja joka toinen B-day. Molemmille päiville on omat aineensa. Mun lukujärjestyksessä A-päivinä on astronomiaa, USA:n historiaa, espanjaa ja Language Artsia (eli englantia, äidinkieltä). B-päivinä mulla on saksaa, tanssia, US Government & Citizenshipiä (eli vähän niin kuin yhteiskuntaoppia) ja Adults Rolesia (mun mielestä tää on vähän niin kuin Suomessa filosofiaa tai elämänkatsomustietoa, vähän tollaista oikean ja väärän pohtimista, tapaoppia, aika hauska kurssi).
Koulu alkaa joka päivä 7:45 paitsi maanantaisin on myöhäinen aamu ja silloin kouluun pitää mennä vasta 9:10. Tunnit kestävät normaalisti noin puoltoista tuntia, mutta maanantaina noin 15-20 minuuttia vähemmän, kun on lyhyempi päivä. Tuntien välissä on muutama minuutti ja sinä aikana ehtii oikeastaan vain kävelemään seuraavaan luokkaan. Koulupäivä loppuu 14:30. Luncheja on kaksi ja ne määräytyy sen mukaan, missä kerroksessa sulla on muistaakseni kolmas tunti. Mulle on osunut A- ja B-päiville molemmille myöhäisempi lounas ja se on muistaakseni 12:25-12:55. Seniorit (muut kuin mie...) menee yleensä ulos safkaamaan ja muut on sitten ruokalassa, josta voi itse ostaa ruokaa tai tuoda omat eväät, kuten mie teen.


Koulu on osoittautunut kuulopuheiden mukaisesti todella iisiksi. Mun mielestä high school on täällä helpompaa kuin meijän yläaste :D Joskus historiassa tai YH:ssa on jotain vaikeampia sanoja, mutta muutoin ei ole mitään vaikeuksia. Etenkin kielten opiskelu on täällä aika onnetonta. Esimerkkeinä espanjan tunnilla opeteltiin puoltoista tuntia aakkosia laulujen kera ja saksassa opiskeltiin Amerikan aksentteja ja katottiin kuvia kiinalaisten tekemistä typoista.. Ja molemmilla tunneilla opettajat sanoivat mulle, että mun pitää kertoa, jos mennään liian nopeasti.


Opettajia kutsutaan yleensä Mr. tai Mrs. + sukunimi, mutta jotkut opettajat antaa kutsua etunimellä. Us Governmentin opettaja sanoi, että häntä voi kutsua vaikka momiksi, häntä ei haittaa kuulemma haha. Opiskelu on pitkältä keskustelua, tästä tykkään tosi paljon. Opettaja kyselee ja kun suomalaisessa luokassa kukaan ei vastaa mitään ja mielipidettä kysyttäessä sanoo "no en tiiä", täällä oppilaat osallistuvat keskusteluihin suht aktiivisesti.
Monilla on tunneilla kansioita, vihkoja ja muista muistiinpano- ja papereiden talteenlaittovälineitä, mutta juurikaan ei muistiinpanoja tehdä. Hirveästi ei ihmiset tee omia muistiinpanoja, mutta jos opettaja käskee tekemäön vaikka videosta 30 muistiinpanoa, kaikki tekee ne, kun niistä saa pisteitä. Läksyjä sen sijaan tulee melkein joka kerta, mutta ne on aika helppoja tehtäviä. Helppoja, mutta sitäkin työläämpiä. Työläys tulee siitä, kun niitä läksyjä on niin tuhottoman paljon. Mua ärsyttää, että mulla menee 2-3 tuntiin läksyjentekoon, siis jos niihin panostan vähääkään. Yleensä teen ne helpoimman kautta ja toivon, että saisin jotain pisteitä. Mua ei nimittäin inspaa kauheasti tehdä läksyjä, jotka on mulle yhtä tyhjän kanssa. En saa tästä vuodesta lähes mitään hyvitystä opintoihin, joten meen sillä ajatusmaailmalla, että opiskellaan sitten ensi vuonna. En halua kuluttaa mun vaihtovuotta pelkkään läksyjen tekemiseen. Toisekseen, asiat mitä täällä opiskellaan on Suomen koulussa yläaste-lukion ykkösen asiaa, joten tuntuu niin ääliöltä, kun oon just suomentanut pitkän pätkän tekstiä ja tajuan, että tiesin nämä asiat jo. Niin, tosiaan mulla ei ole kuin senioreille ja junioreille tarkoitettuja kursseja (espanjaa lukuunottamatta), joten mitä tästä voimme päätelläkään suomalaisen ja amerikkalaisen koulun eroista? Opiskellaanko myö Suomessa liikaa vai nää täällä liian vähän? :D Sanonpa vain, että oon ilonen, että oon käynyt kouluni Suomessa..

Ruokala

Koulussa siis kerätään pisteitä, joita saa esimerkiksi kotitehtävän tekemisestä tai allekirjoitettavan paperin palauttamisesta. Nämä pisteet yhdistettynä kokeiden pisteisiin muodostavat sulle arvosanan. Sinänsä hyvä, että täällä arvostetaan kokonaisuutta, eikä vain yhtä suoritusta, kuten meillä Suomessa numero tuppaa tulemaan vain yhden kokeen perusteella, mutta toisaalta aika uuvuttavaa, kun Suomessa mun ei tarvinnut opiskella kun sitä yhtä testiä varten :D Se, mikä on muuten hassua, niin koulussa opettajat antaa karkkia esim. oikeista vastauksista haha.
Kokeita mulla on ollut tähän mennessä muutamia. Yhdessä niistä sai käyttää kirjoja, vihkoja, nettiä ja jutella kavereille. Mun suu oikeesti loksahti auki, kun olin just edellisenä iltana päntännyt USA:n Govermentin juttuja englanniksi ja sitten vieressä istuva poika sanookin, että saadaan käyttää just noita luettelemiani apukeinoja. Just joo, sen jälkeen en oo päntännyt ollenkaan. Ainut koe, mikä on tuottanut vaikeuksia, oli hissan koe ja se menikin lottoamalla. Se, mistä oon yllättynyt, on se, että luulin, että täällä olisi tosi paljon kokeita, mutta ei mulla ole ollut muutamaa hassua enempää.

Kirjasto
Musta tuntuu tosi usein, että olisin palannut yläasteelle. Opettajat on suurin osa auktoriteettejä, joita oppilaiden tulisi katsoa jotenkin ylös päin. Opettajat komentaa ja antaa rangaistuksia. Tää on tosi outoa suomalaiselle, joka on tottunut siihen, ettei koulussa pahemmin sääntöjä ole ja oppilaita kohdellaan kuin aikuisia, eikä kuin jotain kakaralaumaa. High schoolissa kännykän käyttö tunnilla on kielletty (muutamia poikkeuksia opettajien joukossa löytyy) ja se otetaan pois, jos jonkun nähdään käyttämässä sitä. Myöhästynyt oppilas joutuu hakemaan hall passin ja vissiin ekasta myöhästymisestä soitetaan kotiin (myöhästyin yks päivä, mutta ei meille kyllä soitettu) ja toisesta samalla viikolla saa jälki-istuntoa. Niin hassua, että lukiossa saadaan vielä jälkkää... Lintsaamisesta saa ekasta kerrasta kotiin soiton ja tokasta lauantaikoulua. Tunnilta vessaan tai opinto-ohjaajalle saa lähteä vaan hall pass, eli toi Highlandin vihko mukanaan. Käytävillä vartioi joitain koulupoliiseja tai muita vartijoita.

Highlandissa on pukukoodi, mikä nyt ei sinänsä oo niin tiukka. Poikien vaatetuksesta en muuta muista kuin, että ei saa roikottaa housuja liian alhaalla, hattua ei pidetä sisällä ja ohutolkaisia toppeja ei käytetä. Tytöillä sama kuin edellä mainittu, eli toppien, joita käyttää, niissä tulee olla vähintään neljän sormen leveät olkaimet, shortsit pitää yltää niin alas, että kun seisot kädet sivuilla, shortsien pituus ei lopu ennen sormenpäitäsi, napapaitoja ei saa käyttää ja legginssejä saa käyttää vain, jos niiden päällä on paita/mekko, jonka pituus on shortsien pituuden mukainen. Molempia koskettavia sääntöjä on, ettei saa käyttää mitään rivoja, loukkaavia tai muuten sopimattomia tekstejä/logoja sisältäviä vaatteita ja myös flipflopit on kielletty. Dress code on vissiin aika uusi juttu Highlandissa, joten opettajat on aika rentoja sen suhteen. Kyllä sieltä nipottajiakin löytyy (jotkut vanhemmat naiset), mutta varsinkaan shortsien pituudesta tai muutenkaan jalkineista ei kauheasti valiteta, vaikka sattuisikin pitämään ei sallittuja asusteita. Topeista ollaan tarkempia. Olkapäät tulee olla peitettynä. Jos pukeudut epäsopivasti, opettaja lähettää sinut kansliaan ja siitä mitä siellä käy, mulla ei ole mitään tietoa :D Tanssitunnilla ja muilla urheilutunneilla dress code ei päde.

Kaikilla on koulussa lokerot (mulla on kaksi, kun oon tanssissa) ja niissä voi säilyttää kirjoja ja muuta tavaraa sekä talvisin niihin laitetaan takit. En oo tähän päivään mennessä löytänyt mun normilokeroa, mutta olis parempi löytää se ennen lumentuloa tai muuten mie en käytä takkia talvella XD Tanssitunnillakin unohdan aina mun lokeron numeron, joten yleensä vaan otan tavarat saliin. En muutenkaan osaa avata niitä lukkoja, kun niissä pyöritetään jotenkin oudosti niitä numeroita...

Kurssivalinnat on paljon luovemmat täällä kuin Suomessa. Suomen lukio on paljon akateemisempaa, kun taas täällä voit saada high school-diploman osaksi urheilemalla, musisoiden tai vaikka tehden töitä. Tietenkin täällä on myös lukuaineita, mutta niitä on huomattavasti vähemmän pakollisina kuin Suomessa.
Koulun toiminta ei rajoitu täällä vain kouluun, vaan täällä on vaikka mitä after school-toimintaa. On urheilujoukkueita jos jonkinmoista, on tansseja lähes joka kuukausi, on hirveästi erilaista harrastustoimintaa, on urheilupelejä, minne koko koulu tulee kannustamaan.. High School spirit täällä on just niin mieletöntä ja upeaa kuin annetaan ymmärtää! :)


Ihmiset Highlandissa on todella ystävällisiä, aina saa apua, kun pyytää. Aika moni on tullut mullekin rohkeasti juttelemaan, kun itse seisoskelin aluksi ujona luokissa. Kun mulla on puuttunut jotain papereita tai tunnuksia, on muut oppilaat itse tarjoutuneet näyttämään mulle tietä kirjastolle hakemaan tunnuksia, ruokalaan noutamaan hall passia tai minne vaan mun on tarvinnut päästä jotain tekemään.

Ainiin, mun kouluhan on tunnettu menestyvästä rugby-joukkueestaan ja leffasta nimeltä Forever Strong. En oo vielä itte ehtinyt katsoa sitä, mutta sitä jaksetaan kyllä hehkuttaa koulussa vähän väliä :D

Jos on kysymyksiä koulusta tai muusta: ASK.FM Toki täälläkin voi kysellä!

10 kommenttia:

Mira Kärkkäinen kirjoitti...

On kyllä tosi kiva että sä jaksat kirjoittaa vaihtarivuodestas, ja sä kirjoitat vielä tosi hyvin! :D Luen aina kaikki sun blogitekstit, kun vaihtarivuodesta haaveilen :)

Demi A. kirjoitti...

Hei vähänkö oli hyvä ja mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä :) kuulostaa tooosi oudolta tuo koulu siellä XD

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli ihan huippu postaus! Kiitos kun jaksat nähä vaivaa tän blogin eteen ja kerrot kaikesta monipuolisesti ja taitavasti. Ootan aina innolla sun postauksia sieltä rapakon toiselta puolelta. Haluisin itekkin lähtee vaihtoon parin vuoden päästä! :)

Annika kirjoitti...

Mira Kärkkäinen: Voi kiitos!! Musta tuntuu aina niin hyvälle, kun joku kertoo tykkäävänsä mun blogista :) Jos vaihtarivuodesta haaveilet, älä jätä sitä vain haaveeksi!;) Jos vain on mahdollisuus lähtä, tee se!

Demi A: Tät postaust väkersin monta viikkoo ni kiva kuulla, et jotenki ees onnistuin!:) Koulu oli joo super outoo aluksi, nyt oon jotenkin niin tottun siihen. Suomee palates varmaa ihmettelen, ku en saakaa karkkii koulus tai juoksen pää kolmanten tunnille, ettei tuu jälkkää XD

Anonyymi: Kiitoskiitos!! Tuun niin iloseksi joka kerta, kun joku antaa kehuja! :) Mulle tän blogin pitäminen on kivaa puuhaa tylsille hetkille (usko pois, niitäkin on joskus:D) ja samaa aikaa jotenki sellanen linkki Suomee. Musta on kivaa, kun mahdolliset tulevat vaihtarit lukee postauksiani, koska muistan itsekin aiemmin lukeneeni aina vaihtariblogeja. Yritän kirjoittaa monipuolisesti ja vastata niihin kysymyksiin, mitä mulla itselläni joskus oli, ja toiveita tietenkin yritän aina toteuttaa!
Jos vain mahdollisuus ja halua maailmalle löytyy, lähde ehdottomasti vaihtoon! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon sulla on suurinpiirtein päivässä aikaa olla tietokoneella? :D

Postaus ehdotuksia:
-Kuvapostaus USAsta (jos tiedät niitä kun aika moni on tehnyt)
-Videopostaus
-Päivän aikataulu, siis kirjotat kellon ajan ja kirjotat mitä teet siihen aikaan jne. :)

Annika kirjoitti...

En käytä konetta (hostien omaa) ku kuvien lisäämisee postauksiin ja muuten käytän mun ipadia :) Käytän sitä aina sillon tällön ku satun olee yksin esim koulun jälkee ja illalla ennen nukkumaamenoa. Parisen tuntia varmaa käytän normi arkipäivänä. Joskus kiireisinä päivinä en ollenkaan.

En tiiäkkää mikä toi kuvapostaus on:o pitää ottaa selvää! Videopostaus on suunnitteilla, ei kuitenkaan mikään kaikkein tavallisin ;) Päivästä voin tehdä vaikka sellasen my day postauksen joskus!:) Arkipäivästä ja viikonlopusta erikseen:p

Anonyymi kirjoitti...

Mikä sun englannin numero oli kun lähit vaihtoon? Pärjääkö siellä ihan perussanastolla vai täytyykö tietää jotai vähän erikoisempiiki sanoja? (:

Annika kirjoitti...

Mun enkun numero oli lukion ekalla 7-9, riippu vhänä omasta panostuksesta sanojen opiskeluun XD peruskoulussa se oli ysi. Kylhän täällä pärjää muuten ihan perussanastolla paitsi usan hissan sanastoa ei miksikään basiciksi voi kutsua :D mutta siis kyllä täällä ihan hyvin pärjää :):)

Anonyymi kirjoitti...

Pärjäänkö jos enkun numero oli peruskoulussa 6-7? :)

Annika kirjoitti...

No enkun numerohan ei kerro kaikkea kielitaidosta. Mie en tiiä/muista onks järjestöl joku numerovaatimus englanninkielelle. Mun enkun numero oli lukion ekalla 7-9, vähän riippu omasta motivaatiosta :D peruskoulussa se oli kepeästi ysi. Pidin omaa enkkuani ihan ookoona ja kylhän se ihan hyvää on, monet on sitä kehuneetki :) mutta silti kyllä musta tuntuu etten osaa välillä yhtään ja sitten turhauttaa XD mutta en osaa vastata sun kysymykseen yksiselitteisesti, kyllä mie uskon, että pärjäisit!!:) täällähän sitä oppii!