Annika in The USA

Annika in The USA

perjantai 6. joulukuuta 2013

Finland's Independence Day

Aiemmin itsenaisyyspaiva oli vapaapaiva koulusta, paiva, jolloin katsottiin hetki linnanjuhlia, paiva, jolloin tuli Tuntematon sotilas telkkarista ja paiva, jolloin nostettiin lippu salkoon. Nyt se on paiva, jolloin olen viela tavallista ylpeampi kansallisuudestani. Mina olen suomalainen ja niin perkeleen ylpea siita.

kuva
kuva
On lottovoitto syntya Suomeen, nain oon useesti kuullut sanottavan. Mun tarvitsi matkustaa reilut kahdeksan tuhatta kilometria, etta ymmarsin ton lauseen merkityksen. Nyt lahinna havettaa ne aiemmat valitukset hammaslaakarista, opettajista, kouluruuasta tai kunnan terveyskeskusten hitaudesta. Okei, mie en asu missaan ghetossa taalla, eika tata tietenkaan voi verrata Afrikkaan tai mihinkaan kehitysmaihin, mutta ei tata voi verrata Suomeenkaan, meidan hyvinvointivaltioon. Taalla nuoret maksaa monia tuhansia collegesta ja samaan aikaan meilla Suomessa voit kokeilla eri aloja yliopistoissa ja ammattikorkeissa ilman valmistumista, kun verorahoistahan se koulu sulle kustannetaan. Suomessa meilla on monen monia tukia, joilla valtio avustaa eri elamantilanteissa, kun omat rahkeet ei valttamatta riita. Taalla valtio ei valita, jos sulla ei ole kotia, se on sun oma ongelmasi. Taalla naen kodittomia joka paiva, aina keskustaan mentaessa joku pyytaa pari dollaria ja Mc Donaldseissa on seittemankymppisia tyoskelemassa, kun elakkeet on niin saalittavia. Taalla ihmisilla ei ole mitaan hajua Euroopan tai Aasian paikoista, luullaan, etta Ranska on samankokoinen kuin Yhdysvallat eika terveystiedon opetuksesta ole tietoakaan ennen lukiota, jos silloinkaan. Samaan aikaan Suomessa me nuristaan, kun "ope pakottaa opiskelemaan kaikki hiton Amerikan osavaltiot, mita mie silla tiedolla teen?!", tarjolla on tukiopetusta ja kaiken maailman opetusta eri tasoilla oleville ja muutenkin meilla on maailman parhain koulutus. Niin ja mainitaan viela uudestaan, etta se on ilmaista. Mika muu on ilmaista, no se terveydenhuolto. Sen sijaan, etta oltaisiin onnellisia, etta Kelalta saa avustusta laakkeisiin ja laakarille paasee flunssankin takia, jaksetaan valittaa, kun sinne hammaslaakariin pitaa menna. Me suomalaiset saamme menna hammaslaakariin, se on etuoikeus. Taalla toiset ihmiset jattaa keuhkokuumeen takia laakarikaynnin valiin, kun se on niin kallista. Monilla ei ole vakuutuksiinkaan varaa.

kuva
kuva
kuva

Niinhan sita sanotaan, etta sita oppii arvostamaan vasta, kun sen menettaa. No, enhan mie Suomea minnekaan oo menettanyt, mutta kyllahan tallanen neljan kuukauden tauko siita "tylsasta maasta" on saanut nakemaan asiat melkoisen eri tavalla. Vastaan nykyaan niin ikaan rinta rottingilla, etta olen Suomesta, kun multa mun kotimaata kysytaan. Samaan aikaan, jos naen tai kuulen jossain jotain kotimaastani, oon heti paikalla. Suomi on maailman parhain maa ja niin kaunis. Suomalaiset ihmiset on aitoja ja rehellisia, sairaalloisen hulluna jaakiekkoon, joskus tylyja ja hiljaisia tuntemattomien seurassa, mutta lojaaleita rakkaimmilleen, outoa porukkaa, joilla on viela oudompi kieli, mutta kuitenkin niin uskomattoman hienoa kansaa kaikkine virheineen.
Samaan aikaan, kun rakastun tahan uuteen, ei se poista mun syvaa uskollisuutta vanhaa kohtaan. Ne on molemmat osa mua, muttei millaan lailla samalla viivalla.

kuva
kuva
Siella pohjantahden alla on aika hemmetin hyva olla, muistakaa se. Ja juhlikaa maatamme tanaan ylpeydella ja hartaudella. Miekin aion tehda niin huomenna illalla suomityttojen kanssa suomalaisen dinnerin merkeissa.

Hyvaa itsenaisyyspaivaa kaikille!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Itsenäisyyspäivää Rakas Tyttäreni <3

Anonyymi kirjoitti...

Huhhuh mikä teksti! Sairaan hyvä! Sun kanssa niin samaa mieltä noista kaikista terveydenhuolloista, koulutuksesta jne. Olkaamme ylpeitä suomalaisuudestamme!

Lauramaria kirjoitti...

Itelleki tuli ihan sama tomonen fiilis et hei oon suomalainen ja ylpeä siitä! En mä vaan niin usein aatellu kun Suomessa olin. Valitin vaan et kuin tylsä ja pieni maa Suomi on..

Anonyymi kirjoitti...

What a beautiful post! Muutin Suomesta pois tänne USAn itärannikolle yli 25 vuotta sitten, mutta tää sun postauksesi lämmittää sydäntä hirveesti. Ja yhä tunnen samaa ylpeyttä josta kirjoitat. Sä olet kyllä lahjakas kirjoitaja. Parempaa kirjoitusta Suomesta en muista lukeneeni pitkään aikaan. Hyvää Itsenäisyypäivää!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kirjoitus ja kaikki vielä niin totta!! Mua itseeni suututtaa ne ainaiset valitukset Suomen 'tylsyydestä'. Ihmisten pitäs vähän avata silmiään ja tajuta kuinka hemmetin hyvin meil on asiat täällä...hävettää itekin ku joskus pahimpina teiniaikoina valitin kaikesta ihan turhasta...:D ihan oikeesti yks tosi konkreettinen, miltei jokapäivänen asiaon meidän ilmainen kouluruoka! Siis ihan oikeesti se on ihan mieletöntä et meille tarjotaan ilmanen ateria koulussa ja vaikkei se aina sitä lemppariruokaa oliskaan niin kuitenkin aina syömäkelpoista.
Vaikutat tosi kypsältä ja kokemusten tuomat ajatukset näkyy vahvasti!:)

Annika kirjoitti...

1. Anonyymi: Kiitos aiti! <3

2. Anonyymi: Kiitokset! Kylla Suomi on vaan hyva maa :)

Lauramaria: Vaihtovuosi avaa silmat :) Mun arvostus Suomea kohtaan on satakertainen aiempaan ja kyl oon vaan niin ylpee saadessani olla Finn!

3. Anonyymi: Thank you! Sun kommenttisi toi ihan todella hyvan mielen, kiitos niin paljon :) Ja uskon, etta vaikka muuttaisi minne tahansa, kylla suomalainen on aina suomalainen :) Meilla on hieno maa!

4. Anonyymi: Ihana kuulla, etta tykkasit! Muakin nykyaan arsyttaa ne valitukset Suomesta, kun jotkut ei oikeasti tajua miten onnekkaita ovat, kun ovat syntyneet noin upeaan maahan. Kouluruoka on kylla tosi hyva esimerkki, miten hyvin meilla asiat Suomessa loppujen lopuksi toimii. Aina voi keksia valitettavaa, mutta valilla olisi hyva keskittya siihen kaikkeen hyvaan mita meilla on :)
Kiitos! Vaihtovuosi muuttaa ihmista vakisinkin :)